Rasen Norsk skogkatt

Det finns oändligt många kattraser som var och en är unika på sina sätt. Långhåriga, korthåriga, små, stora, korta och långa. En speciellt unik ras är Norsk Skogkatt som har fångat många hjärtan. Med deras intelligenta personlighet och speciella utseende har de blivit en väldigt populär ras.

Historia

Precis som namnet antyder så kommer rasen Norsk skogkatt ursprungligen från Norge (kallas där för norsk skogkatt eller skaukatt). Det är en väldigt gammal ras som har omnämnts tidigt i litteraturen som Huldrekatta eller Trollkatta. 1930 blev rasen mer än en huskatt och väldigt populär inom utställning. På grund av andra världskriget sattes det dock stopp för utställningskattindustrin och rasen glömdes bort fram till 1970-talet.

Idag är det en populär ras i många länder, bland annat USA. Den är även väldigt populär i Sverige, troligtvis är den vanligare här än i Norge.

Utseende

Norska skogkatter är otroligt vackra med sin långa päls och stadiga kroppsbyggnad. Eftersom rasen avlades i Norges kalla klimat så är den stor och robust. De ser väldigt långsträckta och muskulösa ut men är samtidigt otroligt smidiga. Låt alltså inte utseendet lura dig, för de är mycket vigare och flexiblare än vad man kan tro.

De har en väldigt tjock och yvig svans som är väldigt rörlig. Enbart övre delen av svanstippen kan de svänga med däremot. Tjockleken på svansen är utvecklad för att skydda mot kylan som finns i det norska klimatet. Den kräver däremot inte så mycket pälsvård eftersom den har utvecklats naturligt för en fritt levande katt.

Många Norska skogkatter har tofsar på öronen precis som Lodjur har. Det är däremot inte alla Norska skogkatter som har så markerade örontofsar.

Färg och mönster finns det oändliga variationer för när det kommer till Norska skogkatter. Maska, choklad och lila är däremot inte godkända.